Gemachtigdentoegang

Lees hoe gemachtigdentoegang werkt en hoe je het inschakelt voor je omgeving

Nik Schuiling avatar
Geschreven door Nik Schuiling
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met gemachtigdentoegang kan een gebruiker of beheerder andere gebruikers machtigen om in te loggen namens een andere gebruiker. Dit is handig als een gebruiker tijdelijk afwezig is (bijvoorbeeld bij vakantie of door ziekte) en zijn/haar taken overgenomen moeten worden.

Gemachtigden kunnen met de knop 'Inloggen als andere gebruiker' in het gebruikersmenu inloggen als andere gebruiker nadat de oorspronkelijke gebruiker of beheerder hen daarvoor heeft gemachtigd.

Gebruikersrechten toekennen

Ken onderstaande rechten toe aan gebruikers en/of rollen om met gemachtigdentoegang te werken in je omgeving:

• Overige | Gemachtigdentoegang | Gemachtigden toewijzen: dit geeft een gebruiker de mogelijkheid om gemachtigden toe te wijzen. De optie 'Gemachtigdentoegang' verschijnt in zijn gebruikersmenu.

• Overige | Gemachtigdentoegang | Inloggen als gemachtigde: dit geeft een gebruiker de mogelijkheid om in te loggen als gemachtigde. De optie 'Inloggen als andere gebruiker' verschijnt in zijn gebruikersmenu.

Standaard beschikt alleen de 'Beheerder' gebruikersrol over deze rechten.

Let op: bij het instellen van gemachtigden zijn alle gebruikers uit de omgeving met het gebruikersrecht Overige | Gemachtigdentoegang | Inloggen als gemachtigde zichtbaar voor de gebruiker.

Gemachtigden toewijzen voor een gebruiker

Een gebruiker kan gemachtigden toewijzen door in het gebruikersmenu op 'Gemachtigdentoegang' te klikken:

In dit artikel vind je meer uitleg hierover.

Als beheerder kan je de gemachtigden voor een gebruiker toewijzen door in te loggen als deze gebruiker en bovenstaande stap uit te voeren. Dit is alleen mogelijk voor beheerders die beschikken over het gebruikersrecht Pagina's | Beheer | Omgeving | Gebruikers | Inloggen als andere gebruikers. Gemachtigden zonder dit gebruikersrecht kunnen de gemachtigden van een gebruiker alleen bekijken en niet wijzigen.

Inloggen als een andere gebruiker

Als een gebruiker beschikt over voldoende rechten dan wordt in het gebruikersmenu de optie 'Inloggen als andere gebruiker' weergeven:

Hierna verschijnt een selectievenster, waarin alle toegankelijke gebruikers worden weergegeven. Als een gebruiker beschikt over het gebruikersrecht Pagina's | Beheer | Omgeving | Gebruikers | Inloggen als andere gebruikers, dan worden alle gebruikers weergegeven.

Na het kiezen van een gebruiker, wordt het mogelijk voor de gebruiker om in te loggen als deze gebruiker. De gemachtigde werkt op dat moment volgens de rechten van deze gebruiker.

Terug naar eigen gebruiker

Als je ingelogd bent als een andere gebruiker is dat rechtsboven in beeld zichtbaar en kan je terugkeren naar je eigen gebruiker met de knop 'Terug naar eigen gebruiker'.