Boeken van facturen en bonnen
Facturen betalen op een g-rekening

De informatie in dit artikel heeft betrekking op Premium administraties.

Deze functie is alleen beschikbaar voor Nederlandse administraties van AFAS, Exact Online Bouw (voorheen Bouw7), Exact Online, KING ERP, SnelStart, Twinfield en Exact Boekhoud Gemak en Multivers.

Wat is een g-rekening?

Een g-rekening is een geblokkeerde rekening die aannemers kunnen gebruiken om loonheffingen (al dan niet met btw) van door hen ingehuurd personeel aan de belastingdienst of aan onderaannemers te voldoen. Van een g-rekening kunnen geen andere betalingen gedaan worden. De rekening beschermt partijen tegen wanbetalingen van loonheffingen.

Werken met een g-rekening in Zenvoices

G-rekening bedrag invoeren in een boeking

In het boekingsscherm kan je opgeven welk bedrag of welk percentage van het totaal bedrag van de factuur gesplitst moet worden naar de g-rekening die ingesteld is bij de relatie stamgegevens in het boekhoudpakket. Ook wordt het betaalrekening bedrag weergegeven.

Bij het aanmaken van de boeking in je boekhoudpakket zal de boeking vervolgens automatisch gesplitst worden in een betaalrekening en een g-rekening betaling.

Automatisch splitsen

In een boekingsvoorstel wordt het g-rekening bedrag automatisch bepaald op basis van de laatste boeking, de relatie stamgegevens of het gebruikte boekingstemplate.

Veld zichtbaar maken om te boeken op een g-rekening

Klik bovenaan het boekingsscherm op het instellingen icoon om de instellingen van het boekingsscherm aan te passen:

In het venster dat verschijnt kan je onder andere het veld voor g-rekening zichtbaar maken. Je vindt deze bij de sectie Kopvelden onder Velden (financiële boeking). Deze instellingen zijn persoonlijk en worden per gebruiker opgeslagen.

Werkwijze en vereiste instellingen voor SnelStart gebruikers

Gebruikers van SnelStart dienen eenmalig bij de administratie instellingen een g-rekening kruispost grootboekrekening in te stellen. Deze instelling vind je bij Beheer / Omgeving / Administraties / Wijzigen op het tabblad SnelStart. Voor deze grootboekrekening moet in SnelStart geen btw toegestaan zijn. Gebruik voor deze grootboekrekening bijvoorbeeld functie 0 (diversen) in SnelStart.

Daarnaast dien je bij crediteuren waarbij betaald wordt op een g-rekening bij de relatie stamgegevens (bij 'Instellingen') in Zenvoices een g-rekening relatie in te stellen. Dit is de crediteur die gebruikt wordt om het g-rekening deel van de factuur te boeken. Deze crediteur dien je aan te maken in SnelStart en bij deze crediteur stel je het g-rekening IBAN in als bankrekening.

Als je een g-rekening bedrag invult in een boeking dan zal Zenvoices twee boekingen aanmaken in SnelStart: één boeking met het betaalbedrag voor de crediteur en één boeking met het g-rekening bedrag voor de bij de crediteur ingestelde g-rekening crediteur. De ingestelde kruispost rekening wordt gebruikt om het g-rekening bedrag credit/debet te boeken in beide boekingen.

Werkwijze en vereiste instellingen voor KING ERP gebruikers

Gebruikers van King dienen bij crediteuren waarbij betaald wordt op een g-rekening bij de relatie stamgegevens (bij 'Instellingen') in Zenvoices een g-rekening relatie in te stellen. Dit is de crediteur die gebruikt wordt om het g-rekening deel van de factuur te boeken. Deze crediteur dien je aan te maken in King en bij deze crediteur stel je het g-rekening IBAN in als bankrekening.

Als je een g-rekening bedrag invult in een boeking dan zal Zenvoices een boekingsgang met twee facturen aanmaken in King: één factuur met het betaalbedrag voor de crediteur en één factuur met het g-rekening bedrag voor de bij de crediteur ingestelde g-rekening crediteur.