Hoe kan ik een relatie aanmaken/wijzigen?

Lees hier hoe je crediteuren en debiteuren kan aanmaken/wijzigen in Zenvoices en je boekhoudpakket.

Jörg Linschoten avatar
Geschreven door Jörg Linschoten
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De informatie in dit artikel heeft betrekking op Premium administraties.

Relaties aanmaken tijdens het boeken

Klik in het boekingsscherm op onderstaand symbool om een nieuwe relatie aan te maken:

Nederlandse relaties

Wanneer Zenvoices het KvK-nummer van de relatie op de factuur herkend heeft, zal in Nederlandse administraties voorgesteld worden om de gegevens over te nemen uit het KvK handelsregister. Voor Belgische administraties wordt gezocht op btw-nummer. Klik hiervoor op 'Gegevens overnemen'.
De NAW-gegevens zullen overgenomen worden, aangevuld met de gegevens die herkend zijn van de factuur (KvK, IBAN en btw-nummer). Lege velden kunnen naar wens ingevuld worden. Klik vervolgens op 'Opslaan'. De relatie is dan aangemaakt in Zenvoices, maar ook direct in je boekhoudpakket.

Relaties aanmaken via Beheer / Administratie / Relaties

Via Beheer / Administratie / Relaties kunnen ook nieuwe relaties aangemaakt worden. Klik op 'Nieuwe crediteur' of 'Nieuwe debiteur' om een nieuwe relatie aan te maken. Door op het vergrootglas te klikken kan er gezocht worden in het Nederlandse KvK handelsregister of in internationale handelsregisters. Dit kan op bedrijfsnaam of op het KvK-nummer. Selecteer de relatie en de gegevens zullen overgenomen worden.

Zoekcode vullen

Afhankelijk per boekhoudpakket, wordt het veld voor de zoekcode automatisch gevuld.

Relaties met bulkactie wijzigen

Via Beheer / Administratie / Relaties kunnen stamgegevens en Zenvoices gerelateerde instellingen van relaties door middel van 'Wijzigen' aangepast worden. Bij een selectie van één, meerdere of alle relaties kan er gebruik worden gemaakt van 'bulkacties' om voor deze geselecteerde relaties tegelijk een actie uit te voeren.

De instellingen die aangepast kunnen worden zijn:

• Opnemen in Zenvoices betaalopdrachten

• Percentage

• Korting berekeningswijze

• Btw berekeningswijze

• Scan en herken

• Overige

• Niet meer vragen om stamgegevens bij te werken vanuit boekingsscherm

• Waarschuwing tonen als het IBAN van een factuur afwijkt van de relatie stamgegevens

• G-rekening bedrag**

• G-rekening relatie** (alleen i.c.m. KING ERP en SnelStart)

Onder boekingsvoorstellen kan aangepast worden:

• Boekingstype***

• Automatisch

• Financiële boeking

• Inkoopfactuur

• Boekingswijze

• Stamgegevens

• Laatste boeking

• Boekingstemplate

Let op: wanneer je de boekingswijze bij relaties aanpast, geldt dit alleen voor de huidige relaties. Wil je dit ook toepassen voor toekomstige relaties, raadpleeg dan dit artikel om de standaard boekingswijze bij nieuwe relaties in te stellen.

*Alleen beschikbaar wanneer desbetreffende module geactiveerd is

**Alleen beschikbaar wanneer g-rekening ondersteund wordt door het boekhoudpakket

***Alleen beschikbaar i.c.m. de module Purchase to pay

Selecteer de relaties bij wie je tegelijk een wijziging wilt doorvoeren en kies voor Bulkacties / Wijzigen om bovenstaande wijzigingen door te voeren.

Trefwoorden: scan&herken