Facturen en boekingen autoriseren
Inrichting
Autorisatiemanagement inschakelen voor een administratie
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De informatie in dit artikel heeft betrekking op Premium administraties met de aanvullende module Autorisatiemanagement.

In dit artikel lees je hoe je Autorisatiemanagement kunt inschakelen voor een administratie.

Gebruikersrollen toewijzen

Voor autorisatie bestaan twee standaard gebruikersrollen die je kunt wijzen aan gebruikers:

1. Autorisatiebeheerder: gebruikers met deze rol kunnen autorisatieschema’s toewijzen en beheren, afgekeurde boekingen verwerken en geautoriseerde boekingen wijzigen.

2. Autorisator: gebruikers met deze rol kunnen opgenomen worden in een autorisatieschema om boekingen te autoriseren.

Ga naar Beheer / Omgeving / Gebruikers en wijs de 'Autorisator' rol toe aan één of meerdere gebruikers:

Controleer of de rol 'Autorisatiebeheerder' toegewezen is aan jezelf. Zonder deze rol kan je geen autorisatieschema's aanmaken.

Autorisatieschema aanmaken

Je kan nu het eerste autorisatieschema gaan aanmaken. In een autorisatieschema leg je vast welke gebruikers, de zogenaamde autorisatoren, een boeking moeten autoriseren en in welke volgorde dit moet plaatsvinden.

Ga naar Beheer / Administratie / Autorisatieschema's en klik op 'Nieuw autorisatieschema' om een autorisatieschema aan te maken. Als de module Autorisatie nog niet ingeschakeld is, dan wordt gevraagd om deze module te activeren.

Autorisatie inschakelen per dagboek

Hierna kan je per dagboek autorisatie inschakelen en naar wens configureren. Ga opnieuw naar 'Administratie wijzigen' en ga naar het tabblad 'Dagboeken'. Klik op 'Wijzigen' bij het gewenste dagboek en ga naar tabblad 'Autorisatie':

Schakel de optie 'Boekingen autoriseren' in om autorisatie in te schakelen voor het dagboek en kies vervolgens een standaard autorisatieschema.

Aan de slag gaan

Je hebt autorisatie ingesteld en kunt nu gebruik maken van de autorisatie functie.