Wat is het verschil tussen een UBL factuur, XML en e-factuur?
Wat is het verschil tussen een UBL factuur, XML en e-factuur?

We legen uit wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de benamingen UBL, XML en e-factuur

Jörg Linschoten avatar
Geschreven door Jörg Linschoten
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Een UBL factuur is de standaard manier voor elektronisch factureren (vandaar ook wel de benaming e-factuur). Een UBL factuur kan door de meeste boekhoudpakketten direct ingelezen worden voor verwerking. Als de leverancier nog onbekend is, kan deze meestal op basis van de UBL factuur door het boekhoudpakket automatisch aangemaakt worden.

UBL (Universal Business Language) is een standaard voor het elektronisch uitwisselen van (bedrijfs)documenten, zoals inkooporders, facturen en ook aanmaningen. UBL maakt gebruik van de standaard XML, een UBL factuur heeft dus altijd de bestandextensie '.xml'.

Een UBL factuur kent een groot aantal standaard elementen, in Nederland gebruiken we doorgaans de standaard EN 16931.

XML (Extensible Markup Language) is een veelgebruikte standaard waarmee de structuur van documenten wordt vastgelegd. XML kan dus gezien worden als overkoepelend voor vele berichten- of documentstandaarden.

In dit artikel lees je meer over Zenvoices Lite, de UBL conversie van Zenvoices.