Koppeling met Exact Globe

Introductie

Deze handleiding beschrijft de stappen die nodig zijn om Zenvoices te koppelen aan Exact Globe.

Zenvoices koppelt met Exact Globe via Exact Globe Entity Service. Dit is een Windows service, welke onderdeel is van de Exact Globe client installatie. Het Zenvoices platform communiceert via het internet met deze service om gegevens uit te wisselen met Exact Globe. Om de verbinding te beveiligen wordt gebruik gemaakt van een reverse proxy, die Exact Globe Entity Service toegankelijk maakt via HTTPS.

Wil je meer weten over hoe de koppeling beveiligd is en welke gegevens uitgewisseld worden? Lees dan dit artikel met meer informatie hierover.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem contact met ons op via de chat, support@zenvoices.com of +31 (0)85 3038853.

Voorbereiding

Installatie eisen

Controleer vooraf of aan onderstaande eisen voldaan wordt:

1. Controleer of de klant werkt met een recente versie van Exact Globe (maximaal 1 jaar oud).

2. Controleer of de klant beschikt over de Exact Connectivity Client module.

3. Controleer of de klant in Exact Globe de mogelijkheid heeft om een nieuwe gebruiker aan te maken voor Zenvoices.

4. Controleer of de klant beschikt over een server waarop Exact Globe client en Exact Globe Entity Service geïnstalleerd kan worden (mits nog niet aanwezig).

5. Controleer of de systeembeheerder een WAN TCP poort open kan zetten in de firewall/router voor een reeks IP-adressen.

6. Controleer of de systeembeheerder toegang kan geven tot de server (via TeamViewer, AnyDesk of vergelijkbaar), zodat de installatie op afstand uitgevoerd kan worden (optioneel).

7. Voor het koppelen wordt het aanmaken van een extra gebruiker voor Zenvoices in Globe sterk aangeraden.

Voorbereiding door systeembeheerder

Installatie

Log in op de server van de klant waarop Exact Globe client en Exact Entity Service geïnstalleerd is en doorloop onderstaande stappen.

Benodigdheden

• Van de systeembeheerder:

• WAN IP of hostnaam

• Doorgestuurde poort (indien deze afwijkt van standaard 4430)

• Gebruikersnaam en wachtwoord van de aangemaakte Active Directory gebruiker

• Toegang tot de server waarop de software onderdelen geïnstalleerd zijn

• Van de klant:

• Exact Globe logingegevens van een gebruiker met rechten om gebruikers aan te maken en rechten toe te kennen

• Lijst met te koppelen administraties en dagboeken

• Zenvoices logingegevens

Exact Globe Entity Service installatie

1. Controleer of de Exact Globe Entity Service service geïnstalleerd en gestart is op de server:​

2. Controleer in SQL Management Studio of de ‘baco’ login bestaat in de SQL Server instantie. Controleer dit bij servernaam\Security\Logins. Als de user ontbreekt, maak deze dan aan met deze tool van Exact (zie ook https://customers.exact.com/docs/DocView.aspx?DocumentID=%7b7685c5ea-d67a-4a70-b71c-ee2383cc4979%7d). Voer deze tool uit op een werkstation dat toegang heeft tot de SQL server. Je hoeft alleen een user name and password op te geven als de domeingebruiker waaronder je de tool uitvoert geen toegang heeft tot de databaseserver.

3. Test in een lokale webbrowser of http://localhost:8020/services/Exact.Entity.REST.EG/$metadata geopend kan worden. Als dit niet zo is of een foutmelding verschijnt, volg dan de stappen in https://customers.exact.com/docs/DocView.aspx?DocumentID={aa6fc38e-b30c-4b3d-8e9f-5405609338ea} om dit op te lossen (login vereist). Mocht dit niet lukken, neem dan contact op met Exact support.

Reverse proxy installeren

Installeer een reverse proxy om het onveilige Exact Entity Service verkeer te beveiligen via SSL.

1. Volg hiervoor de instructies in deze handleiding. Gebruik als intern adres het adres van Exact Entity Service: “localhost:8020”.

2. Installeer een geldig SSL certificaat en maak een HTTPS binding aan met dit certificaat. Indien de klant niet over een SSL certificaat beschikt, gebruik dan het self signed certificaat van Zenvoices. Neem contact op met support om dit certificaat op te vragen. Bekijk hier de handleiding voor het installeren van een SSL certificaat.

3. Maak voor de reverse proxy website een HTTPS binding aan op poort 4430 met het geïnstalleerde SSL certificaat en verwijder de HTTP binding.

Administraties koppelen

Doorloop onderstaande stappen voor elke te koppelen administratie.

Configuratie in Exact Globe

1. Open Exact Globe als een beheerder gebruiker (klik met SHIFT ingedrukt met de rechtermuisknop op de Exact Globe snelkoppeling en kies ‘Als andere gebruiker uitvoeren’, en voer de gegevens van de gebruiker in).

2. Maak een medewerker aan voor Zenvoices en koppelen deze aan de Zenvoices AD gebruiker.

3. Geef deze medewerker tenminste de volgende rechten in de administratie:

• Menu | Financieel: volledig

• Menu | Systeem | Algemeen: volledig

• Functies | Financieel: volledig

• Functies | CRM: volledig

4. Geef deze medewerker toegang tot de gewenste dagboeken.

5. Sluit Exact Globe en open Exact Globe op de server als de Zenvoices gebruiker (via Run as different user in Windows). Ga naar System/HR and Security/Workstations en klik op Add services/Voeg diensten toe (zie onderstaande screenshot). Vervolgens wijzigt de tekst van deze knop naar Remove services/Verwijder diensten. Let op: het is niet nodig op New/Nieuw te klikken en handmatig een MAC adres in te voeren.

Boekhoudpakket koppeling aanmaken in Zenvoices

Let op: per Exact Globe administratie wordt een boekhoudsysteem aangemaakt in Zenvoices.

1. Ga in Zenvoices naar ‘Beheer | Omgeving | Boekhoudpakket koppelingen’.

2. Klik op ‘Nieuw boekhoudsysteem’.

3. Kies ‘Exact Globe’.

4. Vul de volgende gegevens in:

1. Entity Service REST url: de URL waarop Exact Globe Entity Service bereikbaar is via het internet, bijvoorbeeld: https://ipadres:4430/services/. Deze URL eindigt altijd op /services/.

2. Lokale database server naam: de naam van de SQL Server instantie, bijvoorbeeld: localhost\sqlexpress.

3. Database naam (administratie): de database naam van de Exact Globe administratie, bijvoorbeeld 001.

4. Domein: het AD domein van de klant.

5. Gebruikersnaam: de gebruikersnaam van de AD Zenvoices gebruiker.

6. Wachtwoord: het wachtwoord van de AD Zenvoices gebruiker.

5. Klik op Volgende om de koppeling te testen. Als de koppeling werkt, dan wordt een lijst met administraties getoond. Hierin wordt altijd één administratie weergegeven. Treedt er een fout op? Raadpleeg dan hier de foutmelding.

Installatie documenteren

Documenteer de gegevens van de installatie en eventuele bijzonderheden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld dit template. Verstrek deze documentatie ook aan de systeembeheerder van de klant.

Documentatie

Bekende foutmeldingen

“401 response” foutmelding

Controleer het ingevulde domein, gebruikersnaam en wachtwoord.

“Invalid: MAC address 2” foutmelding

Deze melding geeft aan dat services geen toegang hebben in de Exact Globe administratie. Ga in de Exact Globe administratie naar System/HR and Security/Workstations en klik op Add services om dit op te lossen.

“An attempt was made to reference a token that does not exist” foutmelding

Maak gebruik van Exact Connectivity Client om de achterliggende foutmelding te achterhalen. Deze tool kan je opvragen bij Zenvoices support. Zie vervolgens voor een oplossing:

502.3 Bad Gateway 0x80072ef2 (2147954418): The supplied handle is the wrong type for the requested operation

Foutmelding “Property: , Message: entityName” bij het exporteren van een boeking

Controleer of de Exact Entity Service uitgevoerd wordt onder een gebruiker met voldoende rechten in Exact Globe. Standaard wordt deze service uitgevoerd als Local System en dit hoeft niet aangepast te worden.

Mocht dit niet het probleem zijn, probeer dan Exact Globe opnieuw te installeren of bij te werken naar een nieuwe versie. Deze melding treedt op als de installatie beschadigd is. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een Windows update.

“U heeft onvoldoende rechten om deze actie uit te voeren. Neem contact op met uw systeembeheerder voor meer informatie.” melding verschijnt wanneer geklikt wordt op de knop “Voeg diensten toe” in Exact Globe bij Systeem / HR & Beveiliging / Werkstations

Deze melding verschijnt als het Exact Globe proces geen schrijfrechten heeft op de file C:\ProgramData\Exact\Exact Globe\handshake.cfg. Dit is op te lossen door deze rechten toe te kennen.