Facturen en bonnen komen per e-mail, scan, upload of via de smartphone app (beschikbaar voor iOS en en Android) binnen in je Zenvoices administratie. Documenten die per mail of app worden aangeleverd worden automatisch ingelezen en direct omgezet in een UBL factuur. Binnen enkele seconden wordt de UBL factuur met oorspronkelijke factuur/bon als bijlage geëxporteerd naar je boekhoudpakket. Afhankelijk van je boekhoudpakket gebeurt dit per e-mail of via een directe API koppeling. In je boekhoudpakket controleer je de herkende gegevens en verwerk je vervolgens de boeking. Raadpleeg voor meer informatie hierover de handleiding van je boekhoudpakket.

Welke gegevens worden herkend in facturen en bonnen?

De volgende gegevens worden herkend:

• Factuurnummer
  • Factuurdatum
  • Totaal, btw- en grondslag bedragen
  • KvK-nummer
  • IBAN
  • Btw-nummer

Aandachtspunten:

• Adresgegevens worden niet herkend, maar opgezocht bij de handelsregisters van Nederland en België en opgenomen in het UBL bestand.
  • Factuurnummer wordt automatisch gegenereerd als er geen factuurnummer herkend is o.b.v. de herkende datum of de huidige datum.
  • Valuta wordt niet herkend; is altijd euro.
  • Bedragen van creditfacturen worden negatief gemaakt indien deze positief zijn.
  • Voor bonnen zonder KvK-nummer vermelding wordt 99999990 als KvK-nummer opgenomen in het UBL bestand.
  • De administratiegegevens (naam, KvK-nummer, btw-nummer) worden opgenomen als afzender (verkoop) of begunstigde (inkoop) in de UBL factuur. Als er meerdere KvK of btw-nummers ingesteld zijn, dan wordt de eerste gebruikt.

Welke boekhoudpakketten zijn geschikt?

Van onderstaande pakketten is bij ons bekend dat ze UBL facturen vanuit Zenvoices kunnen ontvangen en verwerken:

• AFAS
  • Asperion
  • CASHweb
  • e-Boekhouden
  • Exact Online
  • iMUIS
  • Reeleezee
  • Rompslomp
  • SnelStart (lokale administratie)
  • SnelStart (Online administratie)
  • Syntess Atrium
  • Visma Accountview
  • Visma eAccounting
  • Yuki
  • 7x24

Bij onderstaande boekhoudpakketten is het mogelijk om via een directe koppeling te exporteren:

• SnelStart
  • Twinfield (gepland)
  • Unit4 Multivers (gepland)

Voor niet specifiek genoemde pakketten, die wel de mogelijkheid hebben om per e-mail inkomende EN 16931 UBL facturen in te lezen, kan tijdens het aanmelden voor 'Overig (universeel)' worden gekozen.

Aan de slag gaan

Ga naar Beheer / Omgeving / Boekhoudpakket koppelingen, klik op 'Nieuw boekhoudpakket koppelen' en kies je boekhoudpakket. Doorloop vervolgens de stappen om een Zenvoices Lite UBL boekhoudpakket en een bijbehorende administratie aan te maken.

Let op: is je bedrijf vóór 04-06-2020 geregistreerd, neem dan contact op via support@zenvoices.com of 085-3038853 om Zenvoices Lite beschikbaar te maken in je omgeving.

Instellingen Zenvoices Lite administraties algemeen

Onderstaande instellingen zijn beschikbaar voor alle UBL boekhoudpakketten:

• Automatisch inlezen: het is mogelijk het automatisch inlezen van bonnen en facturen uit schakelen.
  • E-mails zonder bijlage automatisch inlezen als factuur.
  • Converteer documenten naar PDF: Word, Excel, afbeeldingen en e-mailberichten kunnen worden geconverteerd naar PDF.
  • Dagboek: het inkoopdagboek wordt standaard ingesteld voor het administratie e-mailadres.
  • Toegestane afzenders: hier kunnen e-mailadressen toegevoegd worden welke mogen aanleveren.
  • Toegestane documenttypes: hier kunnen toegestane documenttypes toegevoegd worden, bijvoorbeeld .pdf.

Instellingen Zenvoices Lite administraties met export via e-mail

Onderstaande instelling is alleen van toepassing wanneer er geen directe koppeling met het boekhoudpakket gemaakt is en UBL facturen per e-mail verstuurd worden.

• E-mailadres boekhoudpakket: het e-mailadres waarnaar UBL facturen gemaild worden. Dit is instelbaar via Beheer / Omgeving / Boekhoudpakket koppelingen.
  • Bedrijfsnaam (alleen bij het aanmaken van een nieuw boekhoudpakket): bepaalt de administratienaam. Deze kan na het aanmaken gewijzigd worden via Beheer / Omgeving / Administraties, Wijzigen.

Technische specificaties

• UBL standaard: EN 16931
  • Landen tabel standaard: ISO 3166-1 alpha-2
  • Valuta tabel standaard: ISO 4217 alpha-3

UBL factuur downloaden

Om een UBL factuur te downloaden ga je naar Uploaden & inlezen / Archief. Selecteer 'Details weergeven' in het menu.

Vervolgens kan de UBL factuur gedownload worden (indien de onderwerpregel erg lang is, kan je de functie raadplegen via het menu).

Aandachtspunten

1. Er vindt geen controle op dubbele facturen plaats in Zenvoices. Dit is een taak van het boekhoudpakket.
  2. Facturen die als UBL aangeleverd worden, worden zonder wijziging doorgestuurd naar het boekhoudpakket.
  3. Ingelezen en geëxporteerde documenten worden na 7 dagen verwijderd in Zenvoices.