Betalingskorting verwerken

Lees hier welke opties en instellingen beschikbaar zijn voor automatische verwerking van betalingskorting

Jörg Linschoten avatar
Geschreven door Jörg Linschoten
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De informatie in dit artikel heeft uitsluitend betrekking op een functie in het Basis/Pro/Compleet abonnement waarbij de module Betalingskorting geactiveerd is bij Premium administraties

Advies: maak uitsluitend gebruik van deze functie indien je facturen betaalt vanuit Zenvoices of als je boekhoudpakket geen ondersteuning biedt om facturen met betalingskorting te verwerken.

Module inschakelen

• Activeer de aanvullende module Betalingskortingen via Beheer / Omgeving / Administraties en klik op 'Wijzigen' bij desbetreffende administratie. Onder het tabblad 'Aanvullende modules' kan de module voor betalingskortingen geactiveerd worden.

• Vul in het volgende scherm de grootboekrekening + evt. kostenplaats* en kostendrager* in welke je voor de verwerking van betalingskortingen wilt gebruiken, met daaronder een boekingsregel omschrijving. Hier kan je gebruik maken van variabelen, bijv. '{relatienaam} betalingskorting'.

Maak je gebruik van de Purchase to pay module? Vul dan ook een standaard artikeltype en code in (alleen King en Exact Online).

• Ga naar het tabblad 'Dagboeken' en selecteer het dagboek waar je de betalingskortingen wilt kunnen gebruiken. Ga vervolgens naar het tabblad 'Boekingsvoorstellen' en geef een voorkeur btw-code in voor btw 0% (in Nederland wordt doorgaans geen btw berekend op betalingskorting).

• In de stamgegevens van de relatie kan onder het tabblad 'Instellingen' het kortingspercentage, korting berekenwijze en btw berekenwijze ingesteld worden. Standaard staat deze instelling op 'exclusief btw'.

*Mits ondersteund door het boekhoudpakket.

Op basis van een standaard ingesteld kortingspercentage in de stamgegevens van een crediteur in Zenvoices of op basis van handmatige invoer kan de betalingskorting automatisch toegepast worden. In het boekingsscherm is de knop '% Betalingskorting toepassen' toegevoegd. Zenvoices zal automatisch bij nieuw ingelezen documenten een extra boekingsregel toevoegen op de ingestelde grootboekrekening of artikel.

Betalingskorting instellingen kunnen op relatie niveau en via een template ingesteld worden. Het is instelbaar hoe de korting en btw berekend worden. Hiermee ondersteunen we meerdere scenario's (standaard in Nederland is korting over het exclusief btw bedrag en de btw berekenen excl. de korting, in het buitenland werkt het soms echter anders).

Aandachtspunten

• Betalingskorting wordt alleen automatisch toegepast bij debet facturen. Bij credit facturen wordt de betalingskorting niet toegepast.

• Maak je gebruik van de Purchase to pay module? Betalingskorting bij inkoopfacturen wordt alleen toegepast bij inkoopfacturen die volledig gematched zijn.

• Indien betalingskorting in templates wordt gebruikt, wordt het totaalbedrag van de boeking door de template bepaalt.

Tip

• Gebruik bij Purchase to pay de inkoopfactuur beoordeelregels om de toegevoegde boekingsregel voor de betalingskorting automatisch als correct te beoordelen met bijv. onderstaande conditie: